Zullen zelfopblazende banden de klassiekers in 2025 winnen? Van Aert en Jorgenson testen de technologie tijdens de training na Vos’ overwinning op het Gravel Worlds

Zullen zelfopblazende banden de klassiekers in 2025 winnen? Van Aert en Jorgenson testen de technologie tijdens de training na Vos' overwinning op het Gravel Worlds
Zullen zelfopblazende banden de klassiekers in 2025 winnen? Van Aert en Jorgenson testen de technologie tijdens de training na Vos' overwinning op het Gravel Worlds

 

Leiders van Visma gebruiken het Gravaa KAPS-wielsysteem na een jaar afwezigheid in het peloton bij Parijs-Roubaix in 2024

De technologie voor zelfopblazende banden had een onderbreking in het Parijs-Roubaix- en Classics-peloton tijdens het seizoen van 2024 na het eerste historische eerste gebruik in 2023. Maar na het succes van Marianne Vos met het gebruik van de technologie op weg naar de overwinning op het Gravel World Championship, keren ze volgend voorjaar terug?

Het is Vos’ handelsteam Visma-Lease a Bike dat is gespot met het KAPS-systeem van het Nederlandse merk Gravaa tijdens een recente trainingssessie op de geplaveide wegen van Vlaanderen, nadat ze het instelbare bandenspanningssysteem voor het eerst hadden uitgeprobeerd tijdens een race daar in Dwars door Vlaanderen in 2023.

Het systeem werd in april 2022 goedgekeurd door de UCI nadat Team DSM ook had gewerkt aan een soortgelijk on-the-go bandenspanningsbeheersysteem met de Scope Atmoz.

Belangrijke klassiekerleiders Wout van Aert, Matteo Jorgenson, Dylan van Baarle en Tiesj Benoot, die de wielset ook gebruikten bij Gravel Worlds, waren allemaal te zien op hun Cervélo S5-racefietsen met een grotere voornaaf waarin de technologie is ondergebracht.

In de wielnaven bevindt zich een minicompressor en koppeling die kan worden gebruikt om de druk van de band tijdens het rijden op vast terrein op te pompen, voordat de druk wordt verlaagd om ruwer terrein te accommoderen, waar een lagere druk de rolweerstand kan optimaliseren.

Vos bevestigde aan Cyclingnews op Gravel Worlds dat ze het systeem tijdens de race veelvuldig en met groot succes had gebruikt, “met een hogere druk bij de finish”, waar ze Lotte Kopecky naar de overwinning leidde in een sprint met twee, “maar ook door de druk te verlagen op een ruwer parcours” om weg te komen in de kopgroep.

Het Gravaa-besturingssysteem zat in het rechter stuuruiteinde van Vos’ grindopstelling voor gemakkelijke toegang tijdens de race.

Terwijl Van Aert de Gravaa-wielset gebruikte die was gemaakt met Visma’s wielsponsor Reserve tijdens de training, was hij een van de Visma-renners die de instelbare bandenspanning in Roubaix in 2023 niet gebruikte. Hij eindigde die race uiteindelijk als derde nadat een late lekke band zijn grote rivaal Mathieu van der Poel solo naar de overwinning zag rijden.

De eigenaar van Gravaa, Gertjan van Ginderen, legde op de Gravel World Championships uit dat het systeem aanzienlijk is ontwikkeld sinds de eerste release in 2022 en de eerste race-inzet in 2023.

“Dus we hebben de elektronica flink verbeterd, moet ik zeggen,” vertelde hij aan Cyclingnews. “Dus er zit een PCB [printed circuit board] in elke hub, en die is erg kwetsbaar voor vocht en vuil, dus we hebben daadwerkelijk een verandering in de technologie doorgevoerd om het volledig te potten.

“Dus de elektronica is volledig in de epoxy gepot. We hebben de antenne veranderd, we hebben de schijfremmen veranderd, inclusief de interface van de schijfremmen, ook om compatibel te zijn met andere spaakconfiguraties.”

Het systeem maakt gebruik van een kinetische pomp, aangestuurd door de rotatie van het wiel, wat betekent dat het niet hoeft te worden opgeladen en geen interne CO2-patroon gebruikt zoals te zien is op sommige van de eerder geteste zelfopblazende systemen. Dat betekent dat de band kan worden leeggelaten en opgepompt zoals een rijder dat wenst.

“Dit is in feite een heel klein compressorkoppelingsmechanisme en een elektronische printplaat, en de naven communiceren met elkaar,” legde Van Ginderen uit. “Dus de voornaaf is de master, terwijl de achterste een slave is. En aan de voorkant kun je je smartphone of je fietscomputer aansluiten, zolang deze maar Bluetooth-compatibel is.”

Na het succes van Vos in Leuven, zou 2025 het jaar kunnen zijn dat zelfopblazende banden echt de nieuwe trend worden in de wegrace? Het mannenteam van Visma went zeker al vroeg aan het systeem, voor het geval ze ervoor kiezen om hun leiders het te laten gebruiken in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in april.

Met de updates en upgrades van het technische systeem en de bredere bedrijfsontwikkeling van Gravaa, zou Visma dit systeem in de kasseienkoersen kunnen gebruiken, waarbij Van Ginderen ervan overtuigd is dat de technologie een belangrijkere rol zal gaan spelen in de uitrusting van het Nederlandse team tijdens de klassiekers.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*